Udenrigsklummer

På baggrund af mere end 20 års ophold i udlandet og en global rejse har jeg i nogle år skrevet udenrigspolitiske klummer til interesserede læsere. Nu søger jeg en bredere læserskare via den amerikanske nyhedsplatform Substack. Navnet Gaarden Global er valgt, fordi jeg har været på en global rejse, og fordi jeg bevidst ser på begivenhederne fra et globalt og ikke et dansk perspektiv. Jeg lægger særlig vægt på den rolle, Europa kan og bør spille i en fremtidig verdensorden, der ikke længere bliver domineret af Vesten. Krigen i Ukraine viser, at der er behov for at se på de konkrete forhold i et bredere perspektiv, end vi er vant til. Jeg går ind for en multikulturel verden og ikke en ny to-deling, som vi ser tendenser til, netop som en følge af krigen. Vi må, i Charles Darwins ånd, lære at leve med forskellige kulturer og politiske systemer. Forskellighed og variation giver den bedste udvikling af mennesker og samfund.

Klummerne er målrettet læsere, der vil have solide analyser af aktuelle begivenheder. Mit kildegrundlag er seriøse internationale aviser og tidsskrifter samt udenrigspolitiske institutter. Klummerne er også skrevet med henblik på folk, der er på rejse, og som vil have en solid, kompakt orientering i realtid på en smartphone eller pc. Der sendes mindst tre klummer om måneden. De er stærkt nyhedsorienterede, og derfor kommer de somme tider før avisernes deadline.

Hvem jeg er

Jeg har i snart 50 år arbejdet som journalist og har primært skrevet om udenrigspolitik, sikkerhedspolitik, erhverv og økonomi. Jeg har boet i udlandet i de seneste godt 20 år – i Bruxelles, Frankfurt og Shanghai – og jeg har været på lange rejser i en Land Rover gennem Asien, Mellemøsten og Afrika. Jeg har besøgt Afrika flere gange i de seneste godt 50 år. Jeg har skrevet 10 fagbøger samt to romaner. Den første bog handlede om Sydafrika. Her forudså jeg en fredelig overgang til sort flertalsstyre – ti år før det fandt sted.

Sådan gør du

På introduktionssiden kan du klikke på ”Let me read it first” for at læse klummen og se, om den interesserer dig. Vil du være abonnent, kan du klikke på ”Subscribe.” Platformen Stripe håndterer betalingen. Du kan betale med kreditkort. Beløbet trækkes automatisk, indtil du evt. ophæver abonnementet. Prisen er 5 dollar pr. måned eller 40 dollar om året. Det svarer til prisen på en bog. Der sendes ingen klummer i juli og december.